Bademcik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bademcik Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Hastalıkları

Bademcikler, boğazın iki yanında bulunur ve bağışıklık sisteminin bir parçasını oluştururlar. Vücudumuzu enfeksiyonlara karşı korumakta görev alırlar. Bademciklerde yaşanan enfeksiyonlara tonsilit denir.

Bademcik Hastalıkları Nelerdir?

Akut Bademcik İltihabı

Akut bademcik iltihabı, titreme ve ateş ile hızlı bir şekilde başlar ve sonrasında boğaz ağrısı oluşur. Boğazda oluşan ağrının, boğaz çevresine etkisiyle yutma problemi meydana gelir. Baş ağrısı ve halsizlik yaşanır. Hastalık genellikle 4-6 gün içerisinde gerileyerek iyileşme gerçekleşir. Bu hastalıkta, beyaz zarla kaplı büyümüş ve bademciklerin üzerinde iltihap görülür. Genellikle boyunda ve çene arkasında ağrı hissedilir.

Difteri

Difteri, belirtileri belirgin olmayan ve yavaş yavaş başlayan bir hastalıktır. Kişide ses kısıklığı, nefes darlığı ve boyun lenf bezlerinde şişme görülür. Sinir sistemi ve kalbi etkileyen toksinler salgılar. Bu nedenle ateş ve ritimsiz kalp çarpıntıları oluşur.

Kızıl

Kızıl, kalın zarlı bademcik iltihabıdır. Dil üzerinde kırmızı benekli bir görünüm meydana gelir. Vücutta döküntüler oluşur.

Kronik Bademcik İltihabı

Kronik bademcik iltihabı, tekrarlayan boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelen bademciğin kalıcı iltihabıdır. Bademciklerde büyüme ve dejenerasyon görülür. Bademcikler, sürekli tekrarlayan enfeksiyonlar sonucunda genellikle küçülerek kaybolurlar. Kronik bademcikteki etken, bademciğin içinde yerleşmiş bakterilerdir. Bu hastalıkta, sürekli tekrarlayan boğaz ağrıları, bademciklerde büyüme, ateş, eklem ağrıları ve halsizlik görülür.

Bademcik Çevresi Apse

Bademcik çevresi apse, enfeksiyonun bademciği geçerek yayılması sonucunda oluşur. Genellikle oksijensiz kalan ortamlarda oluşan bakterilerden meydana gelir. Hastalıkta, yüksek ateş, kusma, halsizlik, titreme, yutma zorluğu, salya akması ve konuşma güçlüğü oluşur. Antibiyotik tedavisine başlanır ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Ağız içi hijyeni için gargaralarla takviye yapılır.

Bademcik Hastalıklarının Tedavisi

Bademcik hastalıklarının tedavisinde aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:

  • Antibiyotik tedavisi
  • Ateş düşürücü ilaçlar
  • Gargara ve ağız hijyenine dikkat edilmesi
  • Cerrahi müdahale (özellikle kronik ve tekrarlayan vakalarda)

Bademcik hastalıklarının önlenmesi için düzenli el yıkama, sağlıklı beslenme ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemlidir. Ayrıca, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Bu basit önlemler, bademcik hastalıklarının önüne geçmede etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bademcik İltihabı Ateş Tedavisi

Bademcik İltihabı Ateş Tedavisi