Bademcik Taşı Düşürme Yöntemleri
24 Temmuz 2024

Bademcik Taşı Düşürme Yöntemleri

Bademcik Taşı Düşürme

Bademcik taşları, bademciklerdeki küçük keselerde yemek artıkları, iltihaplanmadan dolayı kalan artıkları ve ölü dokuların birikmesi ile oluşmaktadır. Sağlık açısından ciddi bir problem oluşturmayan bu taşlar, etrafında yerleşen bakteriler nedeniyle ağız kokusuna ve yutkunmada batmalara sebep olmaktadır. Bademcik taşları, oransal olarak çok fazla bireyde oluşmaz. Genelde iltihaplanmalar sonucu dış yüzeyi bozulan bademciklerin dış yüzeylerinde kese oluşumu olan bireylerde rastlanır. Bireyin ağız kokusu rahatsız edici duruma gelince, çürük diş ya da diş eti rahatsızlığı kaynaklı olarak düşünülür. Taşlar, keselere iyi yerleşemezse, oluşum büyüdükçe yutkunma sırasında yerinden çıkarak ağız boşluğuna düşer.

Bademcik Taşlarının Düşürülmesi

Bademcik taşlarının düşmesi her bireyde görülmez. Taş oluşumları geniş keselerde meydana gelmişse, düşmesi mümkün değildir. Ancak dışarıdan müdahale ile yerinden çıkarılabilir. Bu rahatsızlığı olan bireylerin bademciklerindeki taşlar, doktorlar tarafından temizlenir. Temizleme işlemi sonrasında keselerde zamanla yeniden taşların oluşumu görülebilir.

Bademcik Taşlarının Temizlenmesi

Uzmanlar, bademcik taşlarının temizlenmesi için yapılacak dış müdahalelerin, bademciklere zarar verebileceğini belirtmektedir. Kendiliğinden düşmeyen taşların yerleştiği keseler daha derin olduğu için, taşlar birey tarafından elle ya da bir araçla temizlenmemelidir. Bu temizlik, doktorlar tarafından kendi araç ve gereçleriyle yapılmalıdır. Doktorların önerisi, günlük olarak çinko içeren gargaralar ile gargara yapmanın faydalı olacağı yönündedir. Bu yöntemi uygulayan bireylerde taşların kendiliğinden düştüğü görülmekte ve yerine yeni taşlar da oluşmamaktadır. Bazı bireylerde çok sık taş oluşumları görüldüğünde, en kesin çözümün bademciklerin alınması olduğu belirtilmektedir. Tavsiye edilen çinko içeren gargara ile günlük iki-üç kez yapılacak gargara, iyi yerleşmemiş bademcik taşlarının düşmesine yardımcı olacaktır.

Ek Bilgiler

Bademcik taşları genellikle ağrısızdır ancak bazı durumlarda boğaz ağrısına ve yutma güçlüğüne neden olabilirler. Ayrıca, bademcik taşlarının kötü ağız kokusu yapmasının sebebi, taşların içinde bakterilerin üremesidir. Bademcik taşlarının oluşumunu önlemek için, ağız hijyenine dikkat etmek, düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak önemlidir. Ayrıca, bol su içmek ve tükürük üretimini teşvik eden yiyecekler tüketmek de faydalı olabilir.

Sonuç olarak, bademcik taşlarının oluşumu ve düşürülmesi, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur. Bu nedenle, ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, düzenli doktor kontrolleri yaptırmak ve gerektiğinde uzman yardımı almak önemlidir.

  • Günlük olarak çinko içeren gargaralar kullanmak
  • Düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak
  • Bol su içmek ve ağız hijyenine dikkat etmek
  • Bademcik taşlarının sık oluşumu durumunda doktor kontrolünde bademciklerin alınması

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ahunur

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bademcik taşları nedeniyle oluşan kötü ağız kokusu nasıl giderilebilir? Bu taşlar gerçekten kendiliğinden düşer mi yoksa bir doktor müdahalesi şart mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ahunur,

Bademcik taşları, ağız kokusuna neden olabilen yaygın bir sorundur. Bu taşlar bazen kendiliğinden düşebilir, ancak genellikle bir doktor müdahalesi gerekebilir. Ağız kokusunu hafifletmek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak, dil temizliği yapmak ve gargara kullanmak faydalı olabilir. Ancak kalıcı bir çözüm için bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanız önemlidir. Doktorunuz, taşların boyutuna ve konumuna bağlı olarak uygun bir tedavi yöntemi önerebilir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bademcik İnmesi Nasıl Geçer?

Bademcik İnmesi Nasıl Geçer?

Zehirli Bademcik Belirtileri ve Tedavisi

Zehirli Bademcik Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Ameliyatı Diyeti Listesi

Bademcik Ameliyatı Diyeti Listesi

Bademcik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Tonsillit Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Sağ Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi