Bademcik Lenf Bezi Sismesi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bademcik Lenf Bezi Sismesi Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Lenf Bezi Şişmesi

Bademcik lenf bezi şişmesi, çocuklarda sık sık iltihaplanan bağışıklık sistemi bezleridir. Bademcikler boğazın arka tarafında görülürken, lenf bezleri boğaz ile burun arkasında bulunur. Bademcik veya lenf bezleri şiştiğinde nefes alma ve yutkunma zorlukları yaşanabilir. Lenf bezleri şişer ve tedavi edilmezse ilerleyen durumlarda işitme kaybı da görülebilir. Genellikle bu şişme kendiliğinden kaybolur, enfeksiyon iyileşir ve tedaviye gerek kalmaz. Ancak bazı durumlarda bezler enfeksiyon olmadan da şişebilir.

Bademcik Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri

  • Boğazınıza bakarak bezlerin şişip şişmediğini anlayabilirsiniz. Sesinizde boğukluk olabilir ve yutkunurken acı hissedebilirsiniz.
  • Ateş, baş ağrısı ve çene altında bezlerin şişmesi de görülebilir. Bazen de bademcikler etrafında apse çıkabilir.
  • Lenf bezlerinin büyüme belirtileri arasında burun akması, ağızdan sesli nefes alma, horlama ve nefes alma şeklinin değişmesi gibi belirtiler bulunur.
  • Burnunuz tıkanmış gibi sesiniz çıkabilir. Ayrıca çok fazla büyüyen lenf bezlerinde orta kulakta sıvı birikirse işitme kaybına yol açabilir. Bu sebeple vakit kaybetmeden doktora başvurmanız ve tedavi olmanız gerekmektedir.
  • Nefes almanız zorlaşabilir ve geceleri uyumakta zorluk çekebilirsiniz, bu da kanınızdaki oksijen seviyesinin düşmesine sebep olabilir.

Kanserlerin büyük kısmı lenf yolları ile dağılmaya çalışır ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Ancak her büyüyen lenf bezi kesin kanser başlangıcı değildir. Özellikle çocuklarda enfeksiyon nedeniyle oluşur. 40 yaş üstü lenf şişmelerini dikkate almak enfeksiyon yanında kanser başlangıcı da olabilir. Enfeksiyon ile kanser arasındaki fark ise kanserde ağrı yapmamasıdır ve haftalarca hatta aylarca şişme devam edebilir. Kanserde şişlik daha serttir ve genellikle 40 yaş ve üzerinde görülmektedir. Sigara ve alkol kullanımı kansere başlangıç olabilir.

Boğazdaki Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri

  • Lenfoma: Lenfoma belirtisi varsa bir an önce doktora gitmek gerekmektedir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan tümör lenf şişmesine sebep olabilir.
  • Enfeksiyon: Yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtileri vardır. En yaygın olarak çocuklarda enfeksiyona bağlı lenf şişmeleri meydana gelir.
  • İlaç Alerjisi: Sürekli kullanılan tansiyon, şeker ve kolesterol ilaçları lenf şişmesine sebep olabilir. Ayrıca lenfoma belirtisi olan hastaların kullandığı bazı ilaçlar da alerji yapabilir.
  • Vücuda Giren Yabancı Maddeler: Vücuda giren yabancı maddeler de lenf bezlerinde şişmeye neden olabilir.

Bademcik Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi

Doktorunuzun önerdiği antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Devam eden lenf şişmelerinde alkol veya sigara kullanıyorsanız bir an önce bırakmanız gerekmektedir. Ayrıca, doktorunuzun önerdiği diğer tedavi yöntemlerini de dikkate almanız önemlidir. Enfeksiyonun kaynağını belirlemek ve ona yönelik tedavi uygulamak, şişmenin nedenini ortadan kaldırmada etkili olacaktır.

Unutulmamalıdır ki, bademcik ve lenf bezi şişmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, komplikasyonların önlenmesinde kritik bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bademcik Patlaması Sebepleri

Bademcik Patlaması Sebepleri

Haber Bülteni