Bademcik Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Bademcik Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Bademcik Ameliyatı Sonrası

Bademcikler, bağışıklık sistemiyle yakından ilgili olan ve vücudun savunma mekanizmasında önemli bir rol oynayan dokulardır. Ağız yoluyla vücuda giren mikroplarla mücadele ederler. Bu mücadele sırasında bademciklerde şişme, ağrı ve enfeksiyon gibi rahatsızlıklar gelişebilir. Bademcik şişmesinde yutkunma güçlüğü, çene ve boğaz hassasiyeti, kulak-boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş, titreme ve bademcik boyutunun büyümesi nedeniyle nefes almakta zorluk gibi şikâyetler yaşanabilir. Bademcikler, mikroplar, kanser, sigara ve sinüzit gibi nedenlerden dolayı şişebilir. Bademcik ameliyatı yapılabilmesi için bazı şartların mutlaka bulunması gerekir. Her bademcik şişmesinde bademcikler ameliyatla alınmaz. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanarak hastalık tedavi edilmeye çalışılır. Ancak bademcikler yıl içinde 7-8 defa şişiyorsa ve ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa ameliyata gerek duyulabilir. Ayrıca bademcikler normal boyutun üzerinde ise yine alınmasına karar verilebilir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası

Bademcik ameliyatı yapılan hastaların geneli, ameliyatın olduğu gün birkaç saatlik gözetimden sonra taburcu edilir. Ancak ameliyat küçük yaşta bir çocuk için uygulanmışsa, ameliyat günü hastanede tutulup ertesi gün taburcu edilir. Hastaların iyileşme sürecinde dikkat etmeleri gereken bazı ayrıntılar vardır. Bu ayrıntılara dikkat edildiğinde iyileşme süreci daha kolay ve hızlı gerçekleşir.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanama: Bademcik ameliyatı nedeniyle bölgede oluşan yara açık yara şeklindedir. Bu nedenle ameliyat sonrasında yarada kanama gelişebilir. Bölgede gelişen hafif kanama normal olarak kabul edilirken, taze kan, kanlı kusma gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda bölge enfeksiyon ya da tahriş olabilir ve müdahale edilmesi gerekebilir.

Ağrı: Ameliyat sonrası birkaç gün bölgede hafif ağrı olabilir. Ağrı genelde bölgedeki açık yaradan ve yutkunma anında bölgenin sürekli hareket etmesinden kaynaklanabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterirken, yetişkinlerde çocuklara nazaran daha şiddetli ağrılar görülebilir. Bazı hastalarda ağrılar hafif ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Ancak bazı hastalarda daha güçlü ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Yaşanan ağrı, yutkunma ve konuşma anında daha belirgin hissedilir. Bazı vakalarda ağrı kulağa kadar vurabilir.

Ateş: Bademcik ameliyatından sonra hafif ateşlenme görülebilir. Ateş, yeterli miktarda sıvı alınmadığında ortaya çıkan bir sorundur. Eğer sıvı tüketimi yeterli olmasına rağmen ateş varsa ve artıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Nefes Kokusu: Ameliyatın ardından ameliyat bölgesinde beyaz zar şeklinde bir doku meydana gelebilir. Bu durum aslında doğal iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Oluşan bu zar, 15 gün içinde kendiliğinden yavaş yavaş ortadan kalkar. Oluşan bu zar, hastalarda bariz bir nefes kokusuna yol açabilir. Beslenme yetersiz olursa ve sıvı alımı yeterince yapılmazsa nefes kokusu daha fazla yaşanır. Nefes kokusu geçmiyorsa bu durum için doktora başvurmakta yarar vardır.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

  • Ameliyat tamamlandıktan sonra anestezi etkisi geçene kadar en az 4 saat hastanın herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekir. Yeme ve içme yasağı kalktıktan sonra başlangıçta bol su içmek ve sıvı gıdalarla beslenmek gerekir.
  • Ameliyatın birinci günü, soğuk içecekler, meyve suları ve dondurma gibi gıdalarla beslenmek gerekir.
  • Ameliyatın ikinci günü, soğuk çay, meyve suları ve dondurma gibi gıdaların yanında yoğurt ve muhallebi gibi yumuşak gıdalar tüketilebilir.
  • Ameliyatın üçüncü günü, haşlanmış makarna, az haşlanmış yumurta ve patates gibi sebzelerden hazırlanan püreler beslenme listesine eklenebilir.
  • Ameliyatın dördüncü günü, ılık çorba, meyve püreleri ve yumuşak yemekler listeye ilave edilebilir.
  • Ameliyatın beşinci günü ise çok sert olmayan ve boğazı tahriş etmeyecek özellikte besinler tüketilebilir. Beşinci günden itibaren eski beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş dönülebilir.
  • Bademcik ameliyatı sonrası, ilk haftalarda asla asitli, baharatlı ve acılı besinler tüketilmemelidir. Çikolata gibi besinler boğaza yapışabileceğinden bu tür besinlerden kaçınılmalıdır. Bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tek Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Tek Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Bademcik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Arkasında Şişlik Belirtileri ve Tedavisi

Bademcik Geniz Eti Ameliyatı Sonrası

Bademcik Geniz Eti Ameliyatı Sonrası

Bademcik Neden İltihaplanır?

Bademcik Neden İltihaplanır?