Boğaz Bademcik İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Boğaz bademcik iltihabı, genellikle kış aylarında görülen ve enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda sık rastlanır. Belirtileri arasında yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve yüksek ateş yer alır. Doğru tedavi ve önlemlerle hızlı bir şekilde iyileşmek mümkündür.
Boğaz bademcik iltihabı, özellikle kış aylarında ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalık daha çok enfeksiyon nedeni ile görülmektedir. Kış aylarında soğuk havalara rağmen tüketilen soğuk yiyecek ve içecekler hastalığın tetiklenmesine neden olmaktadır. Boğazın girişinde yer alan bademcikler çeşitli nedenler ile şişerek boğaz bademcik iltihabına neden olurlar. Çoğunlukla küçük çocuklarda, özellikle de iki yaşının altındaki çocuklarda daha fazla görülen bir hastalıktır.
Boğaz Bademcik İltihabının Belirtileri Nelerdir?
- Yutkunmada güçlük çekmek
- Boğazda oluşan ağrı
- Yutkunurken ortaya çıkan sızlama
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Ses değişikliği
- Boğazda şişme
- Boyunda fark edilen şişlik
- Boğaza yemek yerken bir şey takılıyormuş hissi
- Ağız kokusu
Boğaz Bademcik İltihabının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Boğaz bademcik iltihabı doktorun yapacağı muayene ile belirlenmektedir. Yukarıda oluşacak olan belirtiler her zaman için aynı sonucu göstermeyebilir. Tedavisinin iyi seyir etmesi ve de iyi sonuçlar ortaya çıkarması açısından her şekilde öncelikle bir uzman doktor muayenesine ihtiyaç vardır. Boğaz bademcik iltihabının muayenesi kulak burun boğaz bölümünde yapılmaktadır. Çok kısa ve de fiziki bir muayene ile sonuçlandırılabilir. Tedavisi evde de yapılabileceği gibi doktorun vereceği birtakım antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler ile giderilebilir. Tedavi sırasında ilaç tedavisi çok önemlidir. Boğaz etrafında yerini alan mikroplar ve virüsler için antibiyotik tedavisi çok önemlidir. Bunun yanı sıra ise hastanın yapması gereken birtakım durumlar söz konusudur. Hasta muhakkak yiyecek ve içeceklerine dikkat etmelidir. Soğukluk ve sıcaklıkların yemeklerin boğaza yeni bir iltihap bırakmaması için önemlidir. Soğuk yerlerde bulunulmamalıdır. Olabildiğince dinlenilmelidir. Boğaz bademcik iltihabı, genellikle bir haftalık tedavi ile sonlandırılır. Burada hastanın da kendine iyi bakması önemlidir. Tuzlu su ile boğaza gargara yapılması iltihabın giderilmesine ve virüslerin boğazdan atılmasına yardımcı olacaktır. Bol bol meyve almak ve vitamin ihtiyacını gidermek de önemlidir. Aynı zamanda hasta bulunduğu ortamı mutlaka sık sık havalandırmalıdır.
Ekstra Bilgiler ve Önlemler
Boğaz bademcik iltihabından korunmak için bazı önlemler almak da mümkündür. İşte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:- Elleri sık sık yıkamak ve hijyen kurallarına dikkat etmek
- Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmek
- Kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak
- Soğuk havalarda boğazı koruyacak şekilde giyinmek
- Sigara ve alkol gibi bağışıklık sistemini zayıflatan maddelerden uzak durmak
Boğaz bademcik iltihabı, doğru tedavi ve önlemlerle kısa sürede atlatılabilecek bir hastalıktır. Ancak belirtiler şiddetli ve uzun süreli ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. |
Peki, soğuk yiyecek ve içeceklerin boğaz bademcik iltihabını tetiklediğini bilmemize rağmen neden kış aylarında bu tür şeyleri tüketmeye devam ediyoruz?
Cevap yazMerhaba Yenay,
Gerçekten ilginç bir soru sormuşsun. Kış aylarında soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, aslında alışkanlıklarımız ve bazen de canımızın çekmesiyle ilgili olabilir. Bademcik iltihabı riskini bilsek bile, bazı insanlar soğuk içeceklerin ve yiyeceklerin verdiği ferahlığı seviyor olabilirler. Ayrıca, bağışıklık sistemimizin güçlü olduğu zamanlarda bu tür tüketimlerin her zaman hastalığa yol açmadığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle, kış aylarında bile bazen bu tür tüketimlerden vazgeçemiyoruz.